Hvordan velge riktige jeans?

 

5246014053_4d3da5a63b_nJeans, også kalt olabukser eller dongeribukser, ble originalt brukt som arbeidstøy i USA på 1800-tallet. Karakteristisk er de laget av blått, tykt bomull-stoff kalt denim eller dongeri, ofte med kobbernagler i sømmene for bedre slitestyrke. Kobbernaglene ble innført av Levi ́s på 1850-tallet, og ble etter hvert deres kjennetegn. Jeansen er ikonisk og mange husker nok James Dean i hans hvite T-skjorte og blå jeans.

 

Når du skal velge bukser er det viktig at du prøver dem for å kjenne etter at de ikke gnager eller hemmer bevegeligheten din. Det er greit å kjøpe jeans som er litt trange fordi de gir seg etter at man har brukt dem en stund. Faktisk passer jeansen best etter flere års bruk uten vask! Når man vasker jeans blir de stive og harde, og man må starte slitingen på nytt. Jo mørkere farge de har, jo vanskeligere er det å se møkka. For at det ikke skal danne seg bakterier og dårlig lukt kan man søle litt bensin på dem en gang i mellom. Dette sørger også for den autentiske jeans-lukten.

 

Det finnes jeans med høy talje, og jeans med lav talje. Hvis du er bred over baken, kan det lønne seg og velge jeans med litt høyere talje. Motsatt hvis du er liten. Det er også jeans med stretch stoff, som gjør at de blir helt tettsittende, men fremdeles behagelige å ha på. Det finnes også jeans med sleng, noe som sender tankene tilbake til det glade syttitall med langt hår og trange jeans med enorm sleng og blomsterlapper sydd på baken.

 

Litt om passformer

Hvis du er pæreformet: En pæreformet kropp, pleier å ha mest vekt på lårene, baken og nederste delen av bena. En jeans med litt høyere talje vil gi bena litt ekstra lengde.
Er du epleformet, altså at du er bredest rundt livet, trenger bukser som kan gi seg litt mer i livet. Velg en type som er litt stram rundt leggene. Styr unna høye taljer, som får magen din til å få unødvendig oppmerksomhet.

Er du bredest rundt brystkassen, vil det hjelpe med litt sleng på buksebena, noe som gir en balanserende effekt. En litt lysere farge trekker også oppmerksomheten vekk fra ditt brystparti.

 

Er du petit eller timeglassformet, passer de fleste typer jeans, men du vil fremheve dine former på riktig måte . Pass på at du ikke velger for lav talje sånn at du viser for mye av rompa når du setter deg ned. Stretch gir deg noen fordeler på dette området.

 

Er du veldig høy vil en høy talje gi deg ben som er lange som en varm sommerdag, og aldri ser ut til å stoppe! En lav talje kan virke mer balanserende og gi bedre former og proporsjoner .

 

Har du en atletisk kroppsbygning kan det hjelpe med litt stramme lår og litt sleng på leggene for å fjerne litt maskulinitet og hjelpe kurvene fram. For den helt tighte looken kan man ta på seg et par jeans i badekaret og la dem tørke på kroppen. Da sitter de som limt på – bokstavlig talt.