Med maskerade i fokus

rio-carnivalMaskerader har vært populære i hundrevis, om ikke tusenvis av år. Vi har lagd masker siden steinalderen, av en rekke ulike grunner. Den psykologiske delen bak maskeraden er simpel. Vi får en ny identitet. Vi kan gjøre alt vi ønsker, uten at noen vil kjenne oss igjen. De indre lystene får komme frem, og så lenge man har det gøy og ikke bruker dette «trikset» til fanteri blir det fort et karneval. Maskerader, altså karneval der alle har på seg masker og kostymer, har blitt en verdenomspunnet kulturell begivenhet. Ulike land har ulike maskerader, alle med sin stil, sin tematikk og sine rytmer. Brasil er spesielt kjent for sitt gedigne karneval som dessuten finner sted når det fortsatt er svinkaldt her i Norden. Altså kan man reise ned og nyte solen samtidig som horder av maskerte mennesker skaper en festatmosfære rundt deg.

Karnevalmoro i Europa

venice-cHer i Europa er det trolig den venetianske maskeraden som dominerer. Det finnes flere små fester, maskerader og festivaler i Europa der man kler seg ut i spesielle drakter, men ingenting kan måle seg med Venezia. Når du går rundt i dårlig opplyste gater, side om side ved fantastiske bygninger på stylter, med vannet rundt deg, kommer stemningen automatisk. Du kan ikke unngå den. Overalt rundt deg har du musikk fra middelalderen, og mennesker med de tradisjonelle (noe skumle) maskene spaserer omkring som om alt var i den skjønneste orden. Det koster flere tusen å være med på de største gallamiddagene i Venezia når maskeraden er i gang, i stedet kan du derfor prøve ut Royal Masquerade gratis gjennom norske Casinon. Denne spilleautomaten er det nærmeste du kommer den ubeskrivelige atmosfæren som råder i Venezias gater under karnevalet. Få med deg de ulike maskene, bakgrunnsmusikken, og spesielt belysningen. Det er slik belysning du ser i Venezia under maskeraden, og de fleste vinduene er lukket. Når du i tillegg må forholde deg til gondoler og fellestransport i form av båter, er Venezia helt unikt.

Norske maskerader og karneval

pride-osloDet har vært ganske dårlig med karneval og maskerader i Norge, dessverre. Derfor må man nesten dra utenlands for å oppleve noe virkelig heftig, Pride-paraden var jo moro å se på, men noen ordentlige maskerader får vi ikke organisert. Det siste ordentlige – uforglemmelige karnevalet med masker og drakter var faktisk på 80-tallet. Det har vært noen forsøk på å gjenopplive folkefestene fra gamle dager, men forgjeves. Med dagens transportmuligheter er det lett å komme seg til andre storbyer, men da kommer det viktige spørsmålet. Skal du ta med deg drakt, masker og tilbehør, eller kjøpe på stedet? Leie? Tomatfesten i Spania er enkel å forstå – der kaster du tomater, blir rød, og vasker klærne etterpå. Men skal du se ut som Chewbacca er det andre boller. Planlegging er viktig. Start ut med Royal Masquerade, kom deg i stemning, og se om kanskje Venezia blir det naturlige valget.